Tender: Ontwikkeling op de plek voormalige Matthiasschool
Alkmaar – Coornhertkade

De gemeente Alkmaar heeft via een tender gevraagd om de invulling van de locatie van de voormalige Matthiasschool aan de Coornhertkade in Alkmaar.

Ons plan is helaas niet geselecteerd, maar desondanks zijn wij trots op onze inzending en tonen wij deze met enige trots!

Programma: 12 woningen
Ontwikkeling: eigen ontwikkeling
Ontwerp woningen: Studio Pallesh, Amsterdam
Stedebouw en Landschap: Bureau B+B, Amsterdam
Adviseur duurzaamheid: Aardlab, Rotterdam

Helaas niet uitgevoerd.

De bestaande wijk Overdie bestaat uit strokenbouw uit de jaren ’50. Een bijzondere enclave opgespannen tussen de oude binnenstad van Alkmaar en Park Oosterhout. Wie goed kijkt, ziet de rijkdom in de architectonische en stedenbouwkundige details; bijzonder metselwerk, opgeknipte gevels en lage tuinmuren. Deze lokale inspiratie zijn verwerkt in de architectuur van ons plan. De stedenbouwkundige inpassing zelf is geïnspireerd op de bijzondere ligging aan het snijvlak van park Oosterhout en de buurt Overdie.

Het plan is opgevat als twee alzijdige, gastvrije paviljoens in het groen, ingebed in de parkstrook aan de rand van het park. Het versterken van de zichtlijn naar het park is een belangrijk uitgangspunt geweest, net als het uit het zicht wegwerken van het parkeren.

De voorzijden van de woningen zijn gastvrij en open naar de buurt ontworpen. Een woonkeuken op de begane grond betekent leven aan de straat en contact met de buurt. Op de eerste verdieping biedt een groot venster ogen naar de buurt. Zo ontstaat een gevelplastiek die zich transparant naar Overdie presenteert.

De twee rijen presenteren zich bewust niet als een solitaire, gesloten enclave die zijn rug toekeert naar de buurt, maar maken juist verbinding met de context.