Zeer groen, duurzaam en sociaal dorps hofje
Ameide – Tuinhof

Na een door de gemeente Vijheerenlanden uitgeschreven tender hebben wij op basis van onze eerdere zeer positief beoordeelde visie een plan uitgewerkt voor de locatie waar tot kortgeleden basisschool De Kandelaar was gevestigd. Ons plan is door de selectiecommissie beoordeeld op basis van kwaliteit (architectuur en stedenbouw), duurzaamheid / circulariteit en grondbod.

Met 2 negens én een mooi grondbod, hebben wij de selectiecommissie overtuigd van de kwaliteit van ons plan en hebben wij de selectie dus gewonnen!

Programma: 22 woningen (gevarieerd aanbod)

Ontwikkeling: KRKTR ism Reuvers en Divapro
Architect: Hans Been Architecten, Amerongen
Bouw: Reuvers Ontwikkeling & Bouw, Oss
Duurzaamheid en circulariteit: Merosch
Landschap: Buiten5
Verkoop: Divapro

Voor meer informatie en aanmelden:

Tuinhof Ameide is een groen buurtje met een eigen, afgezonderde ruimtelijke structuur. Omsloten door een robuuste groene zoom, maar toch open en vriendelijk richting de omliggende wijken. 

Hart van de Tuinhof Ameide vormt de groene binnentuin, die zowel een hof is als een tuin. Alle woningen zijn direct of indirect met deze hof verbonden – deels via de hoofdentree van de woning, en deels via de tuin. Bij de tuinentrees is een overgangszone ontworpen met vlonders, zitgelegenheid, en halfhoge, groene erfafscheiding met pergola. De woningen die met de voorzijde aan de tuin zijn georiënteerd, hebben vlonders, pergola’s, en riante puien zodat ook hier zitplekjes ontstaan en contact van binnen naar buiten wordt versterkt. Ontmoeting, tuinieren en spelen in de natuur staan centraal in de groene binnentuin, die direct verbonden is met het (speel)natuurplekjes aan de noord- en zuidzijde. 

Het is verder niet direct zichtbaar, maar het is toch wel erg bijzonder te vermelden dat zowel de woningen als de buitenruimte zoveel mogelijk van gerecyclede of te hergebruiken materialen zijn gemaakt. Concrete en bruikbare oplossingen die niets aan kwaliteit af doen, maar een enorm verschil in grondstoffengebruik maken.

Stel je voor… Een natuurlijk hofje waar groen wonen en ontmoeting centraal staan; een autovrije woonhof waar een diverse verzameling dorpsgenoten samenleeft – als goede buren. Fraaie, duurzame woningen met zadeldaken van geïntegreerde zonnepanelen, zij aan zij rond een groene binnentuin waar flora en fauna floreren; hier is ruimte voor dagelijkse praatjes, samen snoeien in de boomgaard, gezamenlijk tuinieren in de gedeelde moestuin en heerlijk spelen in de natuur. In Ameide kan deze droom werkelijkheid worden! 

  • 8 starterswoningen aan de Meidoornlaan: vier benedenwoningen met tuin op het westen, en vier bovenwoningen met zolder en een dakterras op het westen.
  • 4 eengezinswoningen met tuin op het zuiden en grenzend aan een groen grasveld.
  • 4 levensloopbestendige woningen met volledig woonprogramma op de begane grond, met de voorzijde georiënteerd op het hofje. Aan het Aaksterveld bevindt zich een tuinterras op het westen georiënteerd.
  • 1 vrijstaande woning, georiënteerd op het hofje, met ruime tuin aan de west- en noordzijde. De markante uitbouw is georiënteerd op de speelnatuur met twee prachtige bomen.
  • 5 eengezinswoningen aan de Meidoornlaan met tuinen met zithoek aan het hofje.