Tender: inzending voor locatie Koffiefabriek Amsterdam
Amsterdam – New Grounds

Met New Grounds en onze aanpak zijn we de voedingsbodem voor circulaire concepten. We gaan hierin verder dan het integreren van duurzaamheidsaspecten in het ontwerp: het project is geheel bedacht vanuit duurzaamheid. Sociale duurzaamheid (het begin van alles) gaat hand in hand met technische duurzaamheid; ze versterken elkaar in New Grounds.

Programma: ca. 70 appartementen met parkeergarage en culturele plint
Ontwikkeling: KRKTR Projectontwikkeling
Ontwerp: Bureau SLA ism Rijnboutt
Duurzaamheid en circulariteit: Arup

Helaas niet uitgevoerd, afgevallen tijdens selectiefase.

Grounds betekent letterlijk koffiedrap maar is ook een verwijzing naar de grond waar het leven begint en eindigt. Het residu van koffie bevat belangrijke mineralen die krachtige voedingstoffen geven aan de grond en daarmee de basis zijn voor nieuw leven.

De essentie van het gebouw bestaat uit donorstaal, CLT vloeren en een strikte scheiding tussen gebouw en installatie. Het heeft een netto verdiepingshoogte van drie meter, vrije vloervelden en een serieus groen dakpark dat is verbonden met verticale wintertuinen. De woningen krijgen extra m2 en hebben daglicht aan twee zijden. Zo scoren we maximaal op alle circulaire parameters en maken we een gebouw waar mensen van gaan houden.

 

Circulariteit geeft, meer dan bij een traditionele aanpak, een kans om intelligente oplossingen te bieden voor de vraagstukken van nu. Ons ontwerpteam streeft een next level circulariteit na: een manier van denken en doen die leidt tot een lagere milieu-impact en groter geluk voor de bewoners en gebruikers van nu en volgende generaties.

We geven dit vorm door een gebouw te maken dat nieuwer dan nieuw oogt. Geen samengestelde bric- à-brac architectuur en geen collage van tweedehands materialen. Het gebouw wordt fris en presenteert zich als solide, samenhangend en tijdloos.