Unieke herontwikkeling van 2 woningen voormalige boerderij Kouwenhoven op landgoed Niënhof
Zeist – Landgoed Niënhof

In opdracht van Utrechts Landschap hebben wij de herontwikkeling van voormalige boerderij Kouwenhoven op landgoed Niënhof mogelijk gemaakt naar 2 ruime te renoveren woningen.

Programma: 2 vrijstaande te renoveren woningen in bestaande opstallen
Architect: Blauw Architecten, Utrecht
Ontwikkeling: in opdracht van Utrechts Landschap

Verkoop: Drieklomp

Woning 1

Woning 2

Ten noorden van Bunnik liggen in de Kromme Rijn over een afstand van ruim één kilometer enkele lange riviereilanden. Hier bevindt zich een prachtig stukje natuur. In deze omgeving ligt ook landgoed Niënhof. Halverwege de Grotelaan in Bunnik slaan we af naar de Kouwenhovenselaan, via een slingerende laan door bos en natuur bereiken we een hele bijzondere plek midden in de rust en natuur van landgoed Niënhof.

De boerderij is prachtig gelegen in het buitengebied tussen Bunnik en Zeist. Een buitengewoon centraal gelegen locatie waarbij een unieke combinatie van landelijk wonen, voorzieningen en bereikbaarheid samengaan, langs de meanderende Kromme Rijn fietsen we nota bene in 10 minuten naar de Uithof.

 

Nadat het gebruik van de boerderij gestopt was, heeft Utrechts Landschap ons gevraagd de herontwikkeling van de boerderij vorm te geven en planologisch mogelijk te maken. Het voormalige agrarische gebied rondom de boerderij werd al herbestemd en ingericht als natuur.

In eerste instantie werd gedacht aan sloop en vervolgens nieuwbouw van de boerderij. Toen wij de eerste keer op de locatie kwamen zagen we echter dat de opstallen weliswaar verouderd waren, maar een basiskwaliteit bevatten die transformatie eigenlijk logischer maakte dan sloop. De cultuurhistorische waarde wordt daarmee behouden en versterkt. Ook voor Utrechts Landschap blijft deze waarde dus behouden, omdat de grond door hen in erfpacht wordt uitgegeven.

De herontwikkeling is inmiddels planologisch afgerond en de verkoop van de opstallen in volle gang.